A Fővárosi Bíróság a Budai Központi Kerületi Bíróság végzését megváltoztatva házi őrizetből előzetes letartóztatásba helyezte az okmánybélyeg-hamisítási ügyben meggyanúsított fővárosi ügyvédnőt.

A Fővárosi Bíróság a jogerős végzésről kedden közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény alapos gyanúját. A közlemény szerint fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított elszökjön vagy elrejtőzzön, mint ahogyan fennáll a lehetősége a bizonyítékok eltüntetésének, a gyanúsított társakkal való összebeszélésnek és a tanúk befolyásolásának. – A gyanúsított megromlott egészségi állapotával kapcsolatban tanúvallomások állnak rendelkezésre, ugyanakkor azok orvosi igazolással nincsenek ellátva – olvasható a Fővárosi Bíróság közleményében.

Az okmánybélyeg-hamisítási ügyben meggyanúsított fővárosi ügyvédnő részére – a gyanúsított egészségi állapotára tekintettel – szigorított házi őrizet mellett lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) a múlt hét végén, az ügyészség előzetes letartóztatásra irányuló indítványával szemben. Ezt változtatta meg másodfokon a Fővárosi Bíróság. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az ügyvédnő ez év januárjában több alkalommal valótlan tartalmú keresetleveleket készített, ezekre több százezer forint értékben hamisított okmánybélyegeket ragasztottak az ügy más, korábban előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottjai. Az ügyvédnőt a rendőrség nagy értékű bélyegre elkövetett bélyeghamisítás bűntettével gyanúsítja, az ügy megítélését súlyosbíthatja az is, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján feltehetően szervezett elkövetésről van szó.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója korábban úgy nyilatkozott: a rendőrség szerint a bélyeghamisítási ügy kulcsfigurája lehet az ügyvédnő, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben, és aki majd egy hónapos bujkálás után múlt hét elején önként feladta magát. Az elkövetők felszámolás alatt lévő cégek ellen tartozás miatt nyújtottak be bíróságra kereseteket, amelyekre hamis okmánybélyegeket ragasztottak. Az elkövetők tudták, hogy keresetükre a cégeknek nincs fedezete, és ilyen esetekben az állam a bélyegekben lerótt illeték egy részét készpénzben visszatéríti a benyújtóknak. Így több száz millió forintot is elérheti a kárérték.