Magyar lányokat csábítottak Ausztriába, az ígéret szerint táncosnőnek, de ott prostituáltként dolgoztatták őket – ezért emberkereskedelem miatt állt bíróság előtt kedden Kismartonban (Eisenstadt) hét osztrák férfi, többségükben burgenlandiak.

A “szállító” egy burgenlandi férfi által vezetett magyarországi bordély volt, míg a vádirat szerint a “vásárló” egy grazi volt, aki hoszteszszolgálatnak álcázott, titkos bordélyt működtetett. A vádlottak csak csekély részben ismerték be azt, amit a vád a szemükre vetett, s azt hangoztatták, hogy szó sem volt prostitúcióról.

A 24-43 év közötti férfiakat emberkereskedelemmel, továbbá részben egyedül, részben társtettesként elkövetett okirattal való visszaéléssel, nemi erőszakkal, hűtlen kezeléssel és szabadságtól való megfosztással vádolja az ügyészség. A magyar lányoktól ugyanis elvették útlevelüket, hogy megakadályozzák hazatérésüket, s az áldozatok közül legalább egyet a Magyarországról Grazba szállítás közben megerőszakoltak. Az utóbbi bűncselekménnyel vádolt férfi – egy burgenlandi diszkó üzemeltetője – állítja, hogy az aktusnál szó sem volt erőszakról, mellékesen azonban az illető büntetett előéletű, mégpedig nemi erőszak miatt.

Az illető – aki egyébként a lányok szállításáról gondoskodott – azzal védekezett: tudta ugyan, hogy a lányok prostituáltak, de nem érdekelte, mit kezdenek Grazban. A bírónak arra a kérdésére, hogy az ügyben való részvételével folyamatos bevételekhez akart-e jutni, azt válaszolta: “Persze, ha működött volna a dolog”. A grazi bordélyos kitartott emellett, hogy csak hoszteszeket lehetett nála bérelni. “Akkor mivel magyarázza, hogy az egyik lány állítása szerint Ön volt a stricije” – kérdezte a bíró, mire a férfi kijelentette: ez szemtelen hazugság, neki ugyanis semmi köze nem volt ahhoz, hogy a hoszteszek miben állapodtak meg az ügyfelekkel. Az ítélet az ügyben még kedden várható.