Egy év felfüggesztett börtönre enyhítette a Fővárosi Bíróság annak a kozmetikumokat gyártó férfinak a büntetését, akit korábban adóbevételt jelentősen csökkentő adócsalással vádoltak – jelenti a HavariaPress. A férfit az első fokon eljáró bíróság még két és fél év börtönnel, emellett pedig három év közügyektől való eltiltással is sújtotta.

A vád alapja az volt, hogy a férfi, egy kozmetikai kft. vezetőjeként jövedéki adó fizetése nélkül foglalkozott alkoholtartalmú kozmetikumok előállításával és kereskedelmével. A férfi cége 1998-ban kapott vámhatósági engedélyt arctonikokkal és más, jövedéki terméknek minősíthető kozmetikumokkal való tevékenységre. A cég a termékeit ezt követően exportálta is Észtországba, s az ítélet szerint 26 exportszállítmányt szervezett. A vád szerint azonban az exportált termékeknek akkora volt az alkoholtartalma, hogy azokat már nem kozmetikumként, hanem jövedéki termékként kellett volna elvámoltatni. Emiatt a férfi a vádirat szerint csaknem 700 millió forintos adócsalást követett el.

A másodfokon eljáró bíróság azonban a korábbinál enyhébb ítélet meghozatalakor figyelembe vette, hogy a kozmetikumok ezen területére a 90-es években sűrűn változtak a vámszabályok. Tekintettel voltak a vádlott idős korára és kiterjedt feltalálói tevékenységére is, továbbá arra is, hogy az ügyben érintett kozmetikai céget időközben felszámolták. A férfi egy éves börtönbüntetését egy évi próbaidőre függesztették fel. Az ügyben fellebbezés nem hangzott el, az ítélet így jogerős.