Az adóhivatal egyenként bírálja el minden egyes esztergomi laktanyalakás-tulajdonos méltányossági kérelmét. A legtöbb ügy két-három hónapon belül befejeződhet, de azt az APEH illetékese szerint nem lehet kijelenteni, hogy senkinek semmit nem kell fizetnie.

Felgyorsítja a Komárom-Esztergom Megyei APEH azt az ellenőrzést, amelyet a laktanyalakásokra felvett állami kedvezményekkel kapcsolatban indított – közölte a Magyar Hírlappal Kovács Attila, az ellenőrzési osztály igazgatóhelyettese. Az érintettek méltányossági eljárás keretében kérelmezhetik a tartozás elengedését, mert a PM jogszerűnek tartja az APEH eljárását. Az adóhivatal tájékoztatót készít arról, hogyan kell megírni a kérelmeket, amelyeket egyenként vizsgál majd meg.

“Az elbíráláshoz környezettanulmányt végzünk, figyelembe vesszük az adósok szociális körülményeit, és azt is, hogy jóhiszeműen vették igénybe a kedvezményeket” – mondta az adóhivatal illetékese, aki szerint optimális esetben az ügyek nagyobb részének végére két-három hónapon belül pontot lehet tenni. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy senkinek semmit nem kell visszafizetnie, de akinek olyan rossz az anyagi helyzete, annak várhatóan a teljes tartozását elengedik. Másoknál szó lehet a késedelmi kamat levonásáról, a tartozás csökkentéséről, illetve részletfizetési lehetőségről.