A Sun ügyvédje, Rusty Day több tucat kérdést kapott az egyik bírától félórás meghallgatása során, ahol elvileg arról kellett volna érvelnie, miért tartsa fenn a fellebbviteli fórum az első fokú bíróság döntését, amely kötelezi a Microsoftot, hogy sajátja helyett a rivális Sun Java-verzióját támogassa.

Ezzel szemben a Microsoft ügyvédje, David Tulchin csupán néhány kérdést kapott a bíráktól. Paul Niemeyer bíró olyan kérdésekkel bombázta Dayt, hogy miért van szüksége a Sunnak a kötelező Java használat bírói elrendelésére, hogy miként hat a Microsoft monopóliuma az operációs rendszer piacon az alkalmazásfejlesztési platformra – ahol a Java a .Nettel versenyez, és hogy miféle gazdasági elmélet a “dőlési teória”, amely szerint egy terméket a nyomatéka lök villámgyorsan a piac vezetőjévé.

A Sun azt nehezményezte, hogy a Microsoft olyan Java verziót terjesztett el operációs rendszerében, amely nem kompatibilis a Sun Java verziójával, hogy ezzel a .Net felé irányítsa az egymással együttműködő alkalmazásokon dolgozó fejlesztőket. Niemeyer felvetette, hogy a meghallgatás egy korábbi szakaszában egy tanú ezt értelmetlennek mondta. A Microsoft szerint a Java széleskörű használatának útjában nem a Microsoft lépései vannak, hanem teljesítményi és minőségi problémák, ráadásul az első fokú bíróság kötelező végzése meglehetősen szélsőséges megoldás a Java esetleges kompetitív hátrányának orvosolására. Egyébként az elemzők szerint ilyen hátrány nincs is, mert a Java a jövőben is a domináns fejlesztői platform marad.