Április 15-től a boltosoknak mindenképpen áfás számlát kell adniuk az 50 000 forint feletti vásárláskor, ha kereskedelmi mennyiségű árúról van szó. Akkor is kötelező a számla, ha a vevő nem kéri azt. Ha pedig nem hajlandó dokumentumokkal igazolni a számlára írandó adatokat, nem vásárolhat. A Pénzügyminisztérium rendelete már most nagy port kavart, az ombudsman is képtelenségnek tartja az eljárást.

A pénzügyminisztérium célja, hogy az új rendelettel némiképp visszaszorítsa a feketekereskedelmet. A megvalósítás részletei és a pontos számok azonban még a minisztériumban sem teljesen világosak, pedig már kevesebb, mint 2 hét van a hatályba lépésig. A legnagyobb kereskedők egyelőre nem értik, a rendelet hogyan valósul majd meg. Az egyik vezető műszakicikk-kereskedő cég vezetője szerint a sorban állás és a vevőkkel való konfrontáció elkerülhetetlen. A Media Markt vezetője szerint a vásárlóktól nem várható el, hogy azonosítsák magukat, az eladó nem rendőr, hogy a vevő személyit elkérje.

Az adatvédelmi biztos elfogadhatatlannak tartja, hogy a kereskedőnek el kell kérnie a magánszemély adatait a számla kiállításához. Péterfalvi Attila levélben hívta fel a pénzügyminiszter figyelmét, hogy nem írhatja felül a törvényt egy rendelettel. Az ombudsmann azt sérelmezi, hogy így az eladó személyes adatokat kell, hogy kezeljen. László Csaba a jövő héten egyeztet az ombudsmannal.