Törvénymódosítást kezdeményez az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az elhunytak szállításával kapcsolatos visszásságok megszüntetésére. Az ombudsmann azután indított vizsgálatot, hogy januárban Budapesten egy idős ember szívrohamban meghalt az utcán, és holtteste csaknem négy órán keresztül a járdán hevert, mert a halottszállítóknak éppen nem volt szabad autójuk.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa elfogadhatatlannak tartja, hogy négy órát kelljen várni egy utcán elhunyt ember holttestének elszállítására. Az ombudsmann szerint törvényben kellene rögzíteni, hogy közterületről a halottat legkésőbb egy órán belül el kell vinni. Lenkovics Barnabás a Tényeknek azt mondta: az ilyen esetek sértik az emberi méltóságot, és az ebből levezhető kegyeleti jogot.

A történtek miatt a Fővárosi Temetkezési Intézet több halottszállító embert és járművet állított munkába. A Budapesti Temetkezési Intézet Rt. vezetője, Simóka Kálmánné a hírműsornak elmondta, hogy jelenleg már négy halottszállítóval rendelkeznek a korábbi három helyett, ezek közül egy azonnal rendelkezésre áll, ha valaki közterületen vesztené életét.

A Budapesti Temetkezési Intézet munkatársainak naponta átlagosan húsz címre kell eljutniuk. A halottszállítók nem mehetnek a buszsávban és nem használhatnak megkülönböztető jelzést sem. A kék lámpa használati jogát arra hivatkozással vonták
meg tőlük, hogy a halottaknak – állítólag – már nem sürgős.