Megkezdődött a bírósági tárgyalás abban a perben, amelyben hanyag kezeléssel vádolják a Horn-kormány egyik helyettes államtitkárát – jelenti a HavariaPress.

A Fővárosi Bíróságon hétfőn megkezdett tárgyalás vádlottja dr. Janza Károly, aki 1994 és 1998 között a Honvédelmi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára volt. A 64 éves férfi ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétsége miatt indult bírósági eljárás.

A Honvédelmi Minisztérium még 1993-ban a Lupis Brókerház Rt-hez helyezte ki a szabad pénzeszközeit. A brókerház azonban csődbe ment, és a tulajdonos bűncselekményei miatt 831 millió forint veszteség érte a Magyar Honvédséget. A Honvédelmi Minisztérium ekkor jelzálogjogot jegyeztetett be az Rt. egyik, 24 lakásos ingatlanára, majd pedig ezt a jogot apportálta a Dominium Novum Rt-be, melynek feladata a hitelezői igények kielégítése volt. A minisztérium a helyettes államtitkárt bízta meg a jelzálogjog értékesítésével. A jelzálogjog átvállalására rövidesen ajánlatot tett a Globex Holding, 51 %-os értéken. Ennek nyomán hamarosan szerződés is született, annak ellenére, hogy a társaság nem pénzt, hanem ingatlant ajánlott fel. Nem sokkal később azonban a Globex Holdingot is felszámolták, a HM így az eredeti 831 millió forint utolsó maradékától is elesett.

A vád szerint Dr. Janza Károly azzal lépte túl a hatáskörét, hogy a Globex-szel aláírt szerződés megkötése előtt egyeztetnie kellett volna a közigazgatási államtitkárral, illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal. Emellett meg kellett volna vizsgálnia a Globex anyagi helyzetét, különös tekintettel arra, hogy ekkor már felszámolási eljárások voltak folyamatba a cég ellen.