Felmentették Tocsik Mártát az ellene hozott vádak többsége alól a Legfelsőbb Bíróságon – jelenti a HavariaPress. A korábban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is vádolt ügyvédnőt a Legfelsőbb Bíróság a keddi ítélethirdetésén csak három rendbeli magánokirat-hamisításban találta bűnösnek.

Emiatt Tocsiknak négyszázezer forint pénzbüntetést kell kifizetnie. Az ügyvédnő visszakapta a vagyonát is, és eltörölte a bíróság a közügyektől való eltiltását is. A másodrendű vádlottat, a korábban az ÁPV Rt. jogi tanácsadójaként dolgozó Liszkai Pétert minden vádpont alól felmentette a bíróság. Másfél évi, két évre felfüggesztett fogház lett a harmadrendű vádlott Szokai Imre és a negyedrendű Lascsik Attila ítélete is, de a többi vádlott is felfüggesztett büntetést kapott. Feloldotta a bíróság az ügyben korábban zár alá vett Rege utcai telekingatlan zárlatát is.

Mint ismeretes, az ügy két fő vádlottját a Fővárosi Bíróság első fokon különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, valamint magánokirat-hamisítás miatt ítélte el. Tocsik Márta akkor 4 év börtönt, Liszkai Péter 3 és fél év börtönt kapott. Az első fokon meghozott ítélet mindkettejüket 4 év közügyektől való eltiltással is sújtotta, Tocsik Mártának ráadásul 640 millió forint pénzbüntetést is kiszabott. Mint ismert, Tocsik Mártával az ÁPV Rt. kötött megbízási szerződést, amelynek értelmében Tocsik kapcsolatba lépett azokkal az önkormányzatokkal, amelyekkel az ÁPV Rt perben állt. A megbízás szerint az volt a feladata, hogy rendezze a mintegy félszáz önkormányzattal a peres szerződéseket. A pénzügyi tanácsadó az ügyek sikeres rendezését követően a tiszta megtakarítás 10 %-át és annak áfáját kapta sikerdíjul.

Az ügyben egyébként polgári per is indult. A Legfőbb Ügyészség ugyanis beperelte az ÁPV Rt-t, mert álláspontja szerint az Rt. és Tocsik Márta közt létrejött szerződés jogszabályba és jó erkölcsbe ütközik. Ebben az esetben viszont a Legfőbb Ügyészség szerint a szerződést semmisnek kell nyilvánítani. Ezt a Fővárosi Bíróság első fokon elutasította, ám az ügyészség fellebbezése nyomán a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a szerződés jogszabályba ugyan nem, de a jó erkölcsbe valóban beleütközik. Emiatt új eljárásra utasították a Fővárosi Bíróságot, és további bizonyítást rendeltek el. Ez a per azt döntheti el, hogy pontosan mennyit kell visszafizetnie Tocsik Mártának a sikerdíjból. Ennek a pernek a tárgyalása pénteken kezdődhet a Fővárosi Bíróságon, feltéve, hogy az akták idejében átérnek a Legfelsőbb Bíróságról.