Kérdőívet állított össze az új médiatörvényt előkészítő szakmai csoport, amelyet minden érdeklődő kitölthet a Miniszterelnöki Hivatal internetes oldalán. A törvény előkészítői arról érdeklődnek, hogyan látja a nagyközönség a közszolgálati média feladatát, milyen lehetőségeket lát a szabályozására, az ellenőrzésére, a finanszírozására.

Bárki kifejtheti véleményét az új médiatörvény előkészítéséről a Miniszterelnöki Hivatal honlapján közzétett kérdőív kitöltésével. A hivatal [origo]-hoz eljuttatott közleménye szerint a kérdőívet a médiatörvényt előkészítő szakmai csoport állította össze. “Lehetőséget kívánnak biztosítani a szakértőkön és érintetteken kívül is mindenkinek, hogy képet alkosson az alakuló munkáról és kifejtse idevágó álláspontját” – áll a közleményben.

A honlapon kitölthető kérdőíven többek között a következőket kérdezik a törvény előkészítői: Ön szerint szükség van új médiatörvényre? Ha igen, annak milyen területeket kell átölelnie? Véleménye szerint együtt vagy külön kell-e szabályozni a közszolgálati szektort és a kereskedelmi szektort? Hogyan határozná meg a közszolgálati szektor feladatkörét?

Kíváncsak továbbá arra, hogy a válaszadók szerint kialakíthatóak-e olyan eljárások, amelyek alkalmasak a közszolgálati műsorok és műsorszámok minősítésére, szükség van-e a jelenlegi közszolgálati intézményrendszer átalakítására ahhoz, hogy a műsorszolgáltatók (MTV, MR, Duna TV) ellássák közszolgálati feladatkörüket. Érdeklődnek még arról, hogy megfelelő-e a közmédia felügyelete, ellenőrzése és a finanszírozási rendszer.