Az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) adatai szerint az Egyesült Államokban tavaly háromszorosára emelkedett az internetes visszaélések, csalások száma.

Az FBI 2000 májusában életre keltett, internetes visszaélésekkel foglalkozó részlegének (Internet Fraud Complaint Center; IFCC) közlése szerint az amerikai hatóságok felé továbbított panaszok száma 2002-ben a háromszorosára emelkedett. Míg 2001-ben a részleghez közel 17 ezer panaszt nyújtottak be, addig a tavalyi évben már közel 50 ezer bejelentést fogadtak az IFCC munkatársai.

Ezzel egyetemben szintén jelentősen emelkedett az online csalók által okozott éves kár mértéke, amely 2001-ben 17 millió dollárt tett ki, 2002-ben viszont már elérte az 54 millió dollárt. Az internetes visszaélések zömét (46 százalék) 2000-hez és 2001-hez hasonlóan a tavalyi évben is az online aukciós szolgáltatásokon keresztül vitték véghez. Emellett a beérkezett panaszok 31 százalékát tették ki olyan esetek, melyek során a megrendelt és kifizetett árucikket a szolgáltató nem szállította a megrendelőnek, vagy a megrendelő nem térítette meg a vásárolt termék ellenértékét. Ezzel szemben a hitelkártyás visszaélések csupán az esetek 12 százalékát tették ki. 2001-hez képest viszont 73 százalékkal emelkedtek a személyi adatokkal kapcsolatos visszaélések.