Az Európai Bizottság szerdán azzal vádolta a francia kormányt, hogy tisztességtelen előnyt biztosít a France Télécomnak az internetes előfizetők kegyeiért folytatott versenyben.

Az EU versenyhatósága szerint a kábelcégeket hosszadalmas és bonyolult procedúrára kényszerítik minden egyes új előfizető kapcsán, miközben az egykori állami monopólium számára ugyanez az eljárás viszonylag egyszerű. A telefon és internetszolgáltatást indító kábelcégeknek előzetes engedélyt kell szerezniük az önkormányzatoktól a közüzemi létesítmények, így a hálózati infrastruktúra használatához, és ha ezt meg is kapják, az önkormányzatok esetükben csúnyán felverik az árakat.

A bizottság közleménye jogi lépéseket helyezett kilátásba, ami végső soron az Európai Bíróság elé is kerülhet, amennyiben a franciák nem változtatják meg ezt a gyakorlatot. Minderre egy nappal az után került sor, hogy a bizottság rivális telefontársaságoknak javára, 11-től 50 millió euróig terjedő összegek visszafizetésére kötelezte az FT-t, azon az alapon, hogy a francia cég túlszámlázta a hálózati hozzájárulásokat. A bizottságnak nem tetszett az sem, hogy a francia kormány 9 milliárd euró kölcsönre vállalt kezességet a nehézségekkel küszködő távközlési cég számára – ami a bizottság szerint egyenlő a törvénytelen állami segítséggel.

Az EU trösztellenes vizsgálatot folytat az FT internetszolgáltató leányvállalata, a Wannadoo ellen, mert gyanúja szerint a cég két szolgáltatását is ár alatt kínálja. A kábelcégek igen korlátozottan tudtak csak betörni a francia nagysebességű internet piacra. A bizottság decemberben közzétett tanulmánya szerint a kábelcégek 286 ezer vonalon biztosítanak internetszolgáltatást, míg az FT 691 ezer vonalon. Angliában ezzel szemben a kábelcégeknek 598 ezer vonaluk van, több mint kétszer annyi, mint az egykori monopolcégnek.