A Gazdasági Versenyhivatal várhatóan június végére fejezi be azt a vizsgálatot, amelyik a Bartók Béla út felújításának körülményeit tisztázza. A versenyhivatal Demszky Gábor kezdeményezésére indította a vizsgálatot, mert a gyanú szerint a cégek törvénytelenül kartellt alakítottak.

A Bartók Béla úton tavaly októberben kicserélték a villamossíneket, és új burkolat került az úttestre és a járdákra. Az út felújítására 13 milliárd forintot költöttek, a beruházókat pályáztatás útján választották ki. A nyertes cégek tisztességes magatartásával szemben először Katona Kálmán ellenzéki képviselő fogalmazta meg gyanúját, egy névtelen levélre hivatkozva. Szerinte ugyanis abban előre közölték a pályázat végeredményét. Demszky Gábor főpolgármester ezután fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

“Tavaly októberben kezdtük el a vizsgálatot a Bartók Béla út felújításában részt vevő cégekkel szemben. A gyanú, hogy kartell-tevékenység folytattak” – nyilatkozta Polgárdy Géza, a versenyhivatal szóvivője. Vagyis a gyanú szerint a cégek a pályázat benyújtásakor összebeszéltek. Az ügyet júniusban zárják le, a főpolgármester szerint addig senkit nem lehet kizárni a mostani útfelújítási pályázatokból. “Semmiféle elmarasztaló végzés nincs, tehát ők ugyanolyan feltételekkel indulhatnak, mint mások, mi a legjobb ajánlatot választjuk” – nyilatkozta Demszky Gábor. A főpolgármester elmondta még, ha a gyanú beigazolódik, akkor szigorítani kell a közbeszerzési eljáráson.