Néhány ember nemcsak imádkozni jár a szegedi dómba. Kivárva a megfelelő pillanatot, megpróbálják megszerezni a félreeső perselyek tartalmát. A jelenség sajnos eddig sem volt ismeretlen, de mostanában mintha más formákat kezdene ölteni a bűnözésnek eme formája – írja a Délvilág.

Ahogy romlott a közbiztonság és csökkent az életszínvonal, úgy növekedett a templomi lopások száma. A perselyek feltörésén túl előfordult, hogy az egyik turista egy feszülettel a kezében akart kisétálni az épületből. A lopások ellen nem nagyon tudnak mit tenni, tudomásul veszik, hogy van, és megpróbálnak a maguk módján védekezni.

“Nonszensz volna, ha kamerás megfigyelőrendszert, beléptetőrendszert telepítenénk a dómba, vagy felbérelnénk egy őrző-védő céget. Nagyon sok helyen már csak a templomok előterébe lehet bemenni, a vasrácsos ajtók pedig csak az istentisztelet idejére nyílnak ki” – felelte Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa. A dómban azonban ezt nem lehet alkalmazni.

A tolvajok egyébként a csöndes félreeső zugokat szeretik, elsősorban az ott lévő perselyeket próbálják meg feltörni. A templomban megerősítették a perselyeket, hogy az adományokat meg tudják védeni. A postaládához hasonlatos kis laminált lapocskákat építenek be a persely szájához, hogy visszafelé ne tudják húzni a zsinóron leengedett, beragasztózott érméket.