Az apartheid rendszer üldözöttei keresetet nyújtanak be a Bayer, a Lilly és a DuPont ellen. A felperesek szerint a cégek támogatták az apartheid rendszert a szomszédos országok, illetve a belső ellenzék elleni harcban.

A gyógyszergyártókat azzal vádolják, hogy a nyolcvanas években olyan vegyi anyagokat szállítottak Dél-Afrikának, amiket az a Namíbia, Angola és Mozambik elleni háborúiban is bevetett, sőt a Nemzeti Kongresszus ellen is használt. Az egyik ilyen anyag feltehetően az amerikaiak által Vietnamban is használt Agent Orange lehetett, közölte a Financial Times.

Ezt a szert repülőről szórják le, hogy kiirtsák a növényzet, és könnyebben megtalálják ellenséget. Dél-Afrika elsősorban a szomszédos országok termőföldjeinek megsemmisítésére használta. A Bayer, a Lilly és a DuPont egyelőre nem reagált a vádakra. A keresetet New Yorkban Ed Fagan amerikai és John Ngcebetsha afrikai ügyvéd nyújtja be több ezer dél-afrikai nevében.

A két ügyvéd áprilisban már benyújtott egy 6,1 milliárd dolláros kerestet az Anglo American és a De Beers bányavállalat ellen. A vád szerint a cégek kihasználták az apartheid rendszert, és éhbérért alkalmaztak fekete munkásokat. A cégek jelenleg a dél-afrikai kormánnyal tárgyalnak a kártérítésről.