Az amerikai pénzügyminisztérium összesen 1,1 milliárd dollárra bírságolt több neves amerikai céget, mert a nemzetközi szankciókat megkerülve kereskedelmi kapcsolatot létesítettek többek közt Irakkal és Észak-Koreával. A “bűnös” cégek között van az Amazon, a Caterpillar és az ExxonMobil is – írja a BBC News Online.

Az amerikai pénzügyi tárca nem közölte, hogy az érintett vállalatok pontosan melyik országgal kereskedtek, és azt sem, hogy egy-egy céget mekkora bírság megfizetésére kötelezték. A megbírságolt vállalatok között az Egyesült Államok legnagyobb cégei találhatók, például a bankszektorból, a Citigroup, és a Bank of New York, a WalMart áruházlánc, a munkagépek gyártásával foglalkozó Caterpillar, az internetes könyvkereskedő Amazon, vagy a világ legnagyobb konténeres tengerhajózási vállalata, az Zim American Israeli Shipping.

Az olajipari cégek közül bírságra számíthat az ExxonMobil és a ChevronTexaco is. Ez utóbbi cég igazgatótanácsának tagja volt korábban Condoleazza Rice, George W. Bush amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is. Az amerikai cégek az említett két országon kívül burmai, kubai, iráni, libériai, líbiai, sierra leonei, szudáni, és zimbabwei vállalatokkal sem létesíthetnek kereskedelmi kapcsolatot – írja a BBC News Online.