Magyarországot mintegy 30 fős küldöttség képviseli az EU szerdán Athénban kezdődött csúcsértekezletén, amelynek során a tagállamok és a jövőre taggá váló tíz ország vezetői aláírják a csatlakozási szerződést.

A kormány részéről Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter vesz részt a szerdai eseményeken, valamint a csütörtökön 40 európai ország részvételével esedékes Európai Konferencián. A meghívottak között van Mádl Ferenc jelenlegi és Göncz Árpád volt köztársasági elnök, valamint a rendszerváltás után hivatalban volt korábbi miniszterelnökök: Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor.

Kovács László pártelnök mellett az MSZP-t Lendvai Ildikó frakcióvezető, az SZDSZ-t Kuncze Gábor pártelnök, a Fidesz-MPP-t Orbán Viktor, az MDF-et pedig Dávid Ibolya pártelnök képviseli a küldöttségben. A csúcson és a vele kapcsolatos eseményeken részt vesz Kofi Annan ENSZ-főtitkár is, aki több kétoldalú megbeszélést is lebonyolított, többek között Tony Blair brit és Guy Verhofstadt belga kormányfővel. Ezek témája az iraki háború utáni rendezés, az ENSZ ebben vállalandó szerepe volt. Az eredeti tervekhez képest a kora délutáni órákra a program már több ponton is csúszott, így valószínű, hogy késve kezdődik a szerződés aláírásának ceremóniája is, amelyet az ókori agora helyén lévő Attalosz oszlopcsarnokban tartanak.

Az eseményt Kosztasz Szimitisz görög kormányfőnek, az Európai Tanács soros elnökének beszéde nyitja meg, majd elsőként ugyancsak az elnökség képviselői – Szimitisz mellett Jeórjiosz Papandreu külügyminiszter – írják alá a szerződést, valamint a jegyzőkönyvet is tartalmazó záróokmányt. Utánuk ábécé sorrendben következik a többi ország, amelyek részéről most ugyancsak ketten, a miniszterelnök és a külügyminiszter írnak alá. Később minden részes ország nevében a főtárgyalók is ellátják kézjegyükkel a szerződést. A ceremónia az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökének rövid beszédével ér véget. Este a görög köztársasági elnök, a miniszterelnök és a külügyminiszter díszvacsorát ad a jelen lévő állam- és kormányfők, valamint külügyminiszterek tiszteletére.