Amerikai mobilszolgáltatók egy csoportja bírósághoz fordult, hogy megakadályozzák a Szövetségi Kommunikációs Felügyelet (FCC) által idén novemberben az Egyesült Államokban is kötelezővé tenni kívánt garantált számhordozhatóság bevezetését.

A vezető mobilszolgáltatók érdekvédelmi egyesületeként is funkcionáló Cellular Telecommunication and Internet Association (CTIA) véleménye szerint a fogyasztókat hátrányosan fogja érinteni az új szabályozás.

“A mobilszámok hordozhatósága két okból is hátrányos a fogyasztók számára: egyrészt a pénzük a megnövekedett szolgáltatási színvonal helyett szabályozásra megy el, másrészt további rendelkezések nélkül vezetékes telefonszámukat nem fogják tudni a mobil hálózatokba átvinni”, mondta Tom Wheeler, a CTIA elnöke. “A ‘verseny elősegítése’ érdekében az FCC alig nyúl a vezetékes szolgáltatókhoz, miközben elveszi a javított mobilszolgáltatások alapját”.

Wheeler szerint a mobilszolgáltatók már most is “hiper-versenyben” vannak: a fogyasztók egy harmada évente vált szolgáltatót, az elmúlt öt évben 30 százalékkal csökkentek az árak, és a fogyasztók 90 százaléka legalább négy különböző szolgáltató közül választhat most is. “Az iparág kötelezése a számhordozhatóság megvalósítására csak dollármilliókat fog elvonni más, fontosabb fogyasztói prioritásoktól, mint például a lefedettség növelése, vagy a megszakad kapcsolatok számának csökkentése. […] Az, hogy a számhordozhatóság növelné a versenyt annyira realisztikus, mint egy hal egy biciklin.”

Az Egyesült Államok egyébként jelentős lemaradással küzd a számhordozhatóság terén. Hong Kongban már 1999 óta lehetőségük van a mobil előfizetőknek erre, tavaly ősz óta pedig már Németországban is megvalósult a mobilszolgáltatók közti váltás a telefonszám elvesztése nélkül a fogyasztók számára.