Egy kairói bíróság 14 embert börtönbüntetéssel sújtott csütörtökön homoszexualitás miatt. A büntetést a bíróság “züllött életvitel” folytatásával indokoltak.

Három vádlottra háromévi, nyolcra kétévi és háromra egyévi börtönbüntetést mondott ki a bíróság, továbbá az elítélteket szabadulásuk után a rendőrség egy évig megfigyelés alatt fogja tartani – mondta el egyikük ügyvédje. A büntetés indoklása “züllött életvitel” folytatása volt. Két vádlottat felmentettek.

Az egyik vádlottat még februárban tartóztatták le egy bérelt lakásban. Telefonját titkosszolgálati módszerekkel több mint egy hónapon át lehallgatták a hatóságok, így jutottak el a többi vádlotthoz.

Emberi jogi és nemzetközi szervezetek többször tiltakoztak a homoszexuálisokkal szembeni egyiptomi bánásmód miatt. Magát a homoszexualitás tényét nem nevezik büntetendő cselekménynek az egyiptomi jogszabályok, de a bírói gyakorlatban az ilyen gyanúba keveredett személyek ellen a prostitúciót, a közszeméremsértést és a közerkölcs elleni cselekményeket büntető törvények széles skáláját alkalmazzák.