Valamivel kevesebben jelentkeztek az idén felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly. Így is majdnem 160 ezer diák adta be a jelentkezési lapját egyetemre vagy főiskolára. A korábban slágernek számító jogász, közgazdász szakok úgy tűnik, veszítettek népszerűségükből. Többen jelentkeztek viszont a klasszikus bölcsész,

Nappali tagozatra idén 83500 diák jelentkezett. Közülük kb. 54 000-nek lesz hely államilag finanszírozott egyetemen vagy főiskolán. A költségtérítéses, levelezős, másoddiplomás vagy felsőfokú szakirányú képzésekkel együtt viszont kétszer ennyien, közel 110 ezren kezdhetik meg majd tanulmányaikat. Idén csökkent a korábbi slágerszakok népszerűsége, többen jelentkeztek viszont bölcsész, művészeti vagy rendőrtiszti képzésre. Princzinger Péter, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda igazgatója elmondta:

“A korábban nagyon népszerű jogász, informatikus szakok veszítettek népszerűségükből. Idén csak 2-2,5-szeres lesz a túljelentkezés ezeken a szakokon.”

A diákok egyre rutinosabbak a jelentkezéseknél. Közel ezer olyan diák volt, aki több helyre is beadta lapját. Az idei rekorder 33 felsőoktatási intézményt jelölt meg célállomásul. Ha mindenhova szabályosan elküldte jelentkezési lapját, ezért összesen 102 ezer forintot fizetett.

A lapok kitöltésekor idén is sokan hibáztak. 300 jelentkező szinte semmit sem töltött ki jelentkezési lapján, volt olyan diák is, aki még azt sem írta be, hogy melyik iskolába szeretne bekerülni. Õket sem utasították el automatikusan, hiányzó adataikat az Országos Felvételi Iroda kinyomozta és pótolta.