Önként feladta magát a szerb hatóságoknak az 1991-es vukovári vérengzéssel vádolt három volt jugoszláv katonatiszt egyike, Miroslav Radic. A rendőrség arról tájékoztatta a belgrádi médiumok főszerkesztőit, hogy Radic önként a belgrádi kerületi bíróság vizsgálóbírója elé állt.

A hágai Nemzetközi Törvényszék azért tartja felelősnek a jugoszláv hadsereg három volt katonatisztjét – Radicon kívül Veselin Sljivancanint és Mile Mrksicet -, mert 1991 őszén, az ostromlott Vukovár eleste után a város melletti Ovcara mezőgazdasági telepen kivégeztek több mint 200, többségében horvát nemzetiségű személyt, akik a vukovári kórházban rekedtek a harcok idején. Mrksic már egy évvel ezelőtt önként feladta magát. A vukovári trojka tisztjei közül már csak Sljivancanin van szökésben, aki a város környékén harcoló alakulatnak volt a parancsnoka.

Radic önkéntes jelentkezése nyilvánvalóan kapcsolatba hozható azzal, hogy a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása után indított rendőrségi hajtóvadászatban – Belgrád szerint – elfogták azokat a személyeket, akik gyaníthatóan ténylegesen felelősek a vukovári vérengzésért. Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter kedden jelentette be, hogy a mészárlásért nem a jugoszláv hadsereg tisztjeit terheli a felelőség, ahogyan Hágában gondolják, hanem a helyi területvédelmi egységek parancsnokait. Ovcara ugyanis – mondta – a történtek idején nem volt a katonaság ellenőrzése alatt. Mihajlovic felszólította Sljivancanint és Radicot, hogy önként adja fel magát a hatóságoknak, s a szerb kormány megszervezi védelmüket Hágában, s mindent latba vet, hogy bebizonyosodjon ártatlanságuk.

Az 1991-es vérengzés tisztázása sürgető feladat Szerbia számára. Washington azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben Belgrád június közepéig nem adja ki Hágának a legkeresettebb hágai vádlottakat, közöttük a vukovári trojka tisztjeit, akkor elesik pénzügyi támogatásától. A hétfői rendőrségi tájékoztatón nyilvánosságra hozták Ivan Stambolic néhai szerb elnök gyilkosainak kilétét. Stambolicot 2000. augusztus 25-én rabolták el, holttestét néhány hete találták meg egy Újvidék melletti erdőben. Az emberrablás és a gyilkosság tettesei mind a belügyi elitalakulatnak (JSO), az úgynevezett vörössapkás elitosztagnak voltak a tagjai. A bűncselekményben közreműködött Dusan Maricic, a nemrégiben feloszlatott kommandó parancsnoka is. A gyilkosságra Rade Markovic, a milosevici titkosszolgálat egykori teljhatalmú főnöke adott parancsot. A hatóságok gyanúja szerint a kémfőnök Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő vagy neje, Mirjana Markovic parancsára cselekedett.