Enyhítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a hamisítással vádolt berentei polgármester és a volt jegyző büntetését – jelenti a HavariaPress. Kallus Lászlóné független polgármestert és a borsodi falu korábbi jegyzőjét hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással vádolták.

A jegyző 2002-ben első fokon 10 hónap, a polgármester pedig 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A megyei bíróság a keddi tárgyaláson jogerősen 5, illetve 4 hónapi szabadságvesztésre ítélte a jegyző és a polgármesterasszony büntetését, amit mindkettőjük esetében 2 évre függesztettek fel. Ezzel az ítélettel ugyanakkor Kallus Lászlóné polgármesteri jogviszonya is megszűnt.

Az indoklás szerint a jegyző férje közalkalmazottként dolgozott a hivatalban, holott ehhez a képviselőtestület beleegyezése nélkül nem lett volna joga. Annak érdekében, hogy a jogsértő állapot ne álljon fenn, a polgármester a jegyzővel együtt meghamisította az egyik testületi ülés jegyzőkönyvét, hogy úgy tűnjön, mintha az önkormányzati képviselők hozzájárulásukat adták volna az ügyhöz. Az ítélet szerint a falu két vezető tisztségviselője ezzel követte el a közokirat-hamisítást.