Egyelőre megjósolni sem merik az erőműben, hogy mikor indulhat újra a villamosenergia-termelés. Azt, hogy hogyan sérültek meg a radiokaktív anyagokat tartalmazó kazetták, még vizsgálják.

A vezérigazgató jelenlétével demonstrálta az erőmű 2-es reaktorblokkjában, hogy nincs veszély, bár az újságírókat csak a látogatófolyosóra engedték fel. A vezérigazgató szerint a közvélemény is mindent, gyorsan, és pontosan megtudott. Igaz, a múlt héten a szóvivő egyik nap még tagadta hogy a darukezelőt sugárzás érte, a másik nap már elismerte azt. “Valószínű, hogy nem volt még pontos ismerete a tényekről, de mivel a sajtó, és a média jogosan várja a híreket, akkor még valószínű ez a hír nem volt kontrollálva” – mondta Kocsis István vezérigazgató.

Azt állítja: egyetlen dolgozó sem kapott a megengedettnél nagyobb mértékű sugárterhelést. Sok újat egyébként nem lehetett ma megtudni: csak annyit, hogy még vizsgálják, mi okozta az üzemzavart, ehhez segítségül rövidesen orosz szakemberek is érkeznek. Azt, hogy hogyan távolítják el a sérült kazettákat, azt egyelőre nem tudják, mint ahogy azt sem, hogy mikor indulhat újra a paksi atomerőmű 2-es blokkja. De mindaddig, amíg áll, naponta 50 millió forinttal több veszteség éri az erőművet.

Az már biztos: kártalanítási pert indít a Paksi Atomerőmű vezetése a francia-német konzorcium ellen, akik a kazetták tisztítását végezték. Hogy mennyit követelnek, és mit hibázott a konzorcium, arról a vezérigazgató nem tudott nyilatkozni. Az, hogy a 2-es blokkot nem tudják újraindítani, 10 százalékos kiesést jelent az ország áramellátásában. A Magyar Villamos Műveknél most vizsgálják, hogy honnan lehetne az áramot pótolni, várhatóan külföldről importálnak majd energiát.