Csütörtökön kezdődik a nevelőapja megöléssel vádolt fiatalkorú S. Kitti elsőrendű és a bűnpártolással, valamint fiatalkorú veszélyeztetésével másodrendűként vádolt édesanyja büntetőügyének tárgyalása Kaposváron a Somogy Megyei Bíróságon.

A múlt év augusztus végén történt tótújfalui emberölés elsőrendű vádlottja az akkor 14. életévét épp csak betöltött S. Kitti, aki alvó nevelőapját annak fegyverével fejbe lőtte. A 48 éves férfi azonnal meghalt. S. Kitti korábbi rendőrségi vallomásában tettének okát azzal indokolta, hogy nevelőapja rendszeres bántalmazta őt és édesanyját. A másodrendű vádlott egyrészt bűnpártolás, másrészt kisebbik, akkor hároméves kislányának veszélyeztetése miatt áll a bíróság előtt. A bírósághoz benyújtott vádirat szerint S. Kitti augusztus 31-re virradó éjszaka két óra körül határozta el, hogy megöli a nevelőapját. Kivette a férfi csőre töltve tárolt pisztolyát a szekrényből és közvetlen közelről fejbe lőtte az alvó embert. Előző este a nevelőapa, telefonon arra utasította élettársát, a másodrendű vádlottat és nevelt lányát, hogy takarítsák ki a lakást. Mivel az élettárs késő esti hazaérkezéséig nem végeztek, ezért folytatták a takarítást, a férfi pedig éjjel egy óra körül lefeküdt. A vádirat szerint a gyilkosság egy órával később történt. A lány édesanyja ezalatt a konyhában tartózkodott.

Az asszony és a lánya megbeszélték, hogy hívnak valakit, aki segít elrejteni az áldozatot. A holttestet időközben áthúzták a másik szobába, hogy a kisebbik lány nehogy meglássa a halott apját. Tanúvallomások szerint felmerült, hogy a holttestet a Drávába dobják, vagy a kertben elássák. Ezt azonban nem tudták véghez vinni, mert a hajnali órákban segítségül hívott fiatalember – a férfi által bérelt kocsma egyik alkalmazottja – ezt nem vállalta. Az áldozat élettársa szeptember elsején telefonon felhívta egy ismerősét azzal a szándékkal, hogy tőle kér segítséget. Még aznap személyesen is találkoztak. A család baráti köréhez tartozó férfi másnap a rendőrségen bejelentette az emberölést, ekkor kezdődött el az ügyben a vizsgálat. Az asszony előbb nem akarta beengedni a rendőröket a házba, mondván, élettársa még az előző héten horgászni ment egy általa nem ismert emberrel, végül azonban mégis meggondolta magát. Miután pedig a rendőrök megtalálták a férfi holttestét, az asszony beszámolt a történtekről.

A vádirat kitér a család életkörülményeire is. Eszerint az elsőrendű vádlott 2002 februárjától magántanuló volt. Korábban beilleszkedési gondjai voltak az iskolában, sokat hiányzott és gyenge volt a tanulmányi eredménye. Otthonról sokszor engedély nélkül kimaradt. A másodrendű vádlott az élettársa által bérelt kocsmában dolgozott, a háztartást elhanyagolta, a lakást nem tartotta rendben. Az akkor hároméves kislányát gyakran felügyelet nélkül, egyedül hagyta a lakásban. A gyermeket sokszor látták az utcán piszkos ruhában, illetve hiányos öltözetben hideg időben. A kislánynak időnként a szomszédok adtak enni, s többször látták, amint homokot, földet evett. Mindezek miatt a családfő többször megverte az asszonyt és nevelt lányát. Az elsőrendű, fiatalkorú vádlott maximum öt év, a másodrendű vádlott halmazati büntetésként akár hét és fél év szabadságvesztéssel sújtható. A két napra kitűzött tárgyalás pénteken folytatódik a Somogy Megyei Bíróságon.