Öt évi és tíz hónapi, illetve négy évi börtönre ítéltek fiktív számlákkal elkövetett adócsalás miatt egy nagykanizsai építőipari vállalkozót és főkönyvelőjét – jelenti a HavariaPress.

A Zala Megyei Bíróság keddi ítélete szerint a cégvezető és a főkönyvelő nagy mennyiségű fiktív számlát szerepeltett a cég könyvelésében. A vádlottak 1995 és 1997 között összesen 195 fiktívnek bizonyult számlát számoltak el költségként, ezzel összesen 207 millió forint kárt okoztak az államnak. Az ítélet mindkét vádlott esetében jogerős.

A vádlottak és védőik a keddi tárgyaláson továbbra is azt állították, hogy a számlák között nincs fiktív, szerintük ugyanis valamennyi mögött bizonyítható a teljesítés. A vádlottak szerint a beszállítók húztak hasznot abból, hogy több tételt is elszámoltak, a cég számlájára. A bíróság ezeket a kijelentéseket nem találta megalapozottnak. Álláspontjuk szerint ugyanis a fiktívnek ítélt számlákon olyan adatok is szerepeltek, melyeket csak a cég gazdasági vezetői ismerhettek. A cégvezetőt a letöltendő szabadságvesztés mellett 2 millió forint pénzbírságra is ítélték, valamint öt évre eltiltották mindennemű gazdasági vezetői tevékenységtől. A cég könyvelőjét ugyanennyi időre tiltották el szakmájától.