Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium egyetlen rendelettel véget vetett a vezeték nélküli internet terjedésének, s az is bizonytalanná vált, hogy a már működő szolgáltatók tovább nyújthatják-e, s így ügyfeleik tovább használhatják-e mikrós, vagy rádiós internet-hozzáférésüket. A szolgáltatók tiltakoznak és állásfoglalásra várnak.

Rendeletben korlátozza a mikro- és rádióhullámú internetszolgáltatók által használt 2,4 GHz-es sávra kiadható engedélyeket az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Azokat az eszközöket, melyeket a vállalkozások eddig a mikrós internetszolgáltatáshoz üzemeltettek, a jövőben csak beltéri szolgáltatáshoz engedi felhasználni az április elsejétől hatályos 6/2003. (III. 31.) IHM-rendelet, valamint oly mértékben korlátozza az antennák teljesítményét, hogy a szolgáltatás gyakorlatilag lehetetlenné válik.

A vezeték nélküli internet-hozzáférések viszonylagos olcsósága abban rejlett eddig, hogy a 2,4 GHz-es sávban való szolgáltatásra nem kellett frekvenciaengedélyt kérni

  • bár magát az internetszolgáltatást és az interfészeket is természetesen jóvá kellett hagyatni a Hírközlési Felügyelettel (HÍF). Az IHM rendelete ugyan nem visszamenőleges hatályú, tehát a korábban kiadott engedélyek alapján továbbra is lehet szolgáltatni ebben a frekvenciatartományban, ám sem új szolgáltatók, sem a régi engedélyeket új területekre kiterjeszteni kívánó vállalkozások nem kaphatnak a jövőben jóváhagyást a HÍF-től.

Mivel egyszerre két korlátozásról van szó

  • az egyik értelmében ezen a frekvenciasávon csak beltéri szolgáltatásra lehet használni a vezeték nélküli technológiát, a másik azonban az antennák teljesítményét csökkenti olyannyira, hogy valóban csak rövid távolságot lehessen áthidalni a mikrós eszközökkel — kérdésessé vált a már meglévő szolgáltatások sorsa is. Az minden résztvevő számára világos, hogy új engedélyeket, illetve a meglévők módosítását a HÍF a rendeletre hivatkozva nem fogja jóváhagyni, az azonban a vezeték nélküli internetszolgáltatók számára kérdéses, hogy ha a Hírközlési Felügyelet megmérné egy antenna teljesítményét és az az engedélyezett 2,5 milliwatt helyett a korábbi engedély szerinti 100 milliwattos teljesítménnyel működik, milyen következményekkel jár.

További részletek a HWSW.hu oldalon…