Január óta senki nem kaphat engedélyt arra, hogy gyermeket fogadjon örökbe. Ekkor lépett ugyanis életbe egy rendelet, miszerint a leendő szülők csak akkor kaphatnak engedélyt az örökbefogadásra, ha részt vesznek egy felkészítő tanfolyamon. A szükséges tanfolyam azonban még nem is létezik, mert a minisztérium még mindig nem döntötte el, hogy pontosan mi is legyen ennek az anyaga

Annak a házaspárnak, amelyik gyermeket akar örökbefogadni, bizonyítania kell alkalmasságát. Részt kell vennie pszichológiai vizsgálaton, végeznek náluk környezettanulmányt és berendelik őket elbeszélgetésre. Januártól emellett még egy 21 órás tanfolyamot is el kell végezniük.

“A felkészítő tanfolyam januártól lépett életbe, tehát ennek megléte után lehet csak jogerős engedélyt kiadni a házaspárnak, hogy örökbefogadásra alkalmas, de ez sajnos még nem működik az országban még sehol” – mondta Mórucz Lajosné a Gólyahír Egyesület elnöke.

A minisztérium ugyanis még nem határozta meg a tanfolyam tematikáját. Ezért idén a területi gyermekvédelmi szakszolgálatoknak és az örökbefogadást segítő egyesületeknek minden új jelentkezőt el kellett utasítani. A minisztérium most – 5 hónap után azt ígéri, a szabályozás hamarosan elkészül.

“Most ezekben a hetekben a miniszter asszony asztalára került a rendelet, ő is megfontolja, megnézi azokat a dilemmákat, amik kinyíltak és nyilvánvalóan a döntése után ez jogszabályi formát fog önteni” – mondta Katonáné Pehr Erzsébet az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium megbízott főosztályvezetője.

A minisztérium szerint a kötelező tanfolyam bevezetésével kevesebb lesz a felbontott örökbefogadás, és a leendő szülők is jobban fel tudnak majd készülni a gyermekvállalásra.