A közúti közlekedési pontrendszer működésének 27 hónapjában mintegy 390 ezer pontot osztottak szét 355 ezer autós között, leggyakrabban gyorshajtásért, s március 31-ig a megszerzett legmagasabb pontszám 16 volt, de ilyen eredménye eddig csak egyetlen autósnak van – derül ki a Belügyminisztérium (BM) statisztikai kimutatásából.

A 2001. január 1-jén életbe lépett törvény értelmében az egyes közlekedési szabálysértések, bűncselekmények elkövetői a törvényben meghatározott büntetőpontokat kapnak. A BM Központi Adatnyilvántartó és Választási Hivatalának statisztikája szerint március 31-ig a megszerzett legmagasabb pontszám 16 volt, ilyen eredménye egyetlen autósnak van. Az érintett járművezetők mintegy 83 százaléka 1 pontot, csaknem 13 százaléka 2 pontot kaptak, 369-en 6-nál több pontot szereztek szabálytalanságukkal.

Az esetek kétharmadában sebességtúllépésért, egyötödében az elsőbbségadás és előzés szabályainak megsértéséért, 4 százalékban a bekanyarodási szabályok be nem tartásáért kaptak büntetőpontot az autósok.A BM az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közösen nemrég szakértők bevonásával tárgyalta a közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény tapasztalatait. Ezek alapján nem tartották indokoltnak a pontrendszer megszüntetését. Viszont úgy foglaltak állást, hogy az úthálózat és a járműpark állapotát figyelembe vevő, a közlekedésbiztonsági célokat jobban szolgáló pontrendszer jelentősen javíthatja a közlekedési fegyelmet. A szakértők szerint Magyarországon a balesetek számának csökkentésében meghatározó szerepe van a nagyobb közlekedési fegyelemnek, ezt szolgálhatja a pontrendszer korszerűsítése.