Huang Csi a kínai rendszernek nem tetsző politikai kérdéseket feszegetett. Õ az első akit interneten közölt gondolataiért börtönöznek be.

Az államhatalom elleni felforgatás vádjával egy kínai bíróság ötéves szabadságvesztésre ítélte Huang Csi kínai interneteshonlap-tulajdonost, aki a világhálón információkat tett közzé az 1989-es Tienanmen téri véres eseményekről és számos olyan kérdésről, amelyek Kínában mind a mai napig tabunak számítanak.

Az ítéletről Huang Csi védügyvédei, illetve emberi jogi aktivisták számoltak be vasárnap. Elmondásuk szerint a férfira május 9-én szabta ki a börtönbüntetést a közép-kínai Csungcsing város bírósága, pontot téve ezzel a még 2001 januárjában indult büntetőeljárás végére – jelentette az AFP hírügynökség.

Mennyei béke, szekták, eltűntek és disszidensek

A most 40 éves Huang Csi, akit 2000 júniusában vették őrizetbe a kínai hatóságok, az első azok között, akiket a világhálón közzétett ellenzéki gondolataik miatt fogtak perbe. A férfi által indított honlap (www.6-4tianwang.com) számos információt közöl az 1989-es Tienanmen téri véres drámáról és olyan politikai kérdésekről, amelyek Kínában mind a mai napig tabunak számítanak.

Huang Csi saját gondolatainak ismertetése mellett cikkeket közölt például a kínai demokratikus ellenzéki mozgalom történetérol, a betiltott Falunkung (Falungong) szektáról, illetve a muzulmán többségű északnyugati Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület függetlenségi törekvéseiről. Huang Csi eltűnt, illetve politikai nézeteik vagy vallási, egyházi kérdésekben kifejtett véleményük miatt fogva tartott személyek, valamint disszidensek névjegyzékét is közölte.