Törvényszék elé citálta a volt francia miniszterelnököt, Alain Juppe-t egy francia ügyész. A vád: közpénzek felhasználása pártpolitikai célokra.

A döntés a nyugati Párizs Nanterre körzetben született meg, miután az ügyészség hét éven keresztül nyomozott. Az ügy szálai a 1988 és 1995 közötti időszakra nyúlnak vissza, amikor a párizsi polgármesteri hivatal Juppe segítségével a jobboldali Tömörülés a Köztársaságért (RPR) politikai párthoz tartozó embereknek fizetést biztosított. Az akkori polgármester Jacques Chirac – ma Franciaország államfője – hivatala nem létező tisztségeket hozott létre RPR-eseknek, s az állások betöltőinek “valós fizetéseket” utaltak ki.

Juppe, aki Chirac elnök első mandátuma alatt, 1995 és 1997 között volt miniszterelnök, a virtuális állások fenntartásának idején Chirac tanácsadója és a párt fontos embere volt. Juppe jelenleg az RPR utódpártjának, az UMP-nek elnöke, s Bordeaux város polgármestere, politikai karrierjét felfelé ívelőnek tartja, hiszen Chirac utódaként emlegetik. (Az államfő második mandátuma 2007-ben jár le.) Ha a volt kormányfőt bűnösnek találják, akkor búcsút mondhat a politikai közszereplésnek, sőt, maximum öt év börtönbüntetés, valamint 75 ezer eurós pénzbírság várhat rá. Juppe-n kívül további 30 vádlottja van az ügynek.