Idén tizenkét bejelentést tettek külföldiek az éttermek, szórakozóhelyek ellen, az ellenőrök ezek közül hármat találtak megalapozottnak. A panaszosok a vártnál magasabb számlát kaptak, amelyhez fiktív tételeket is hozzáírtak. Az ellenőrök turistaálcában ellenőrzik az itt nyaralók panaszait.

Az éttermek, szórakozóhelyek gyakran úgy követnek el szabálytalanságot, hogy az a vendégnek fel sem tűnik. A fogyasztóvédelmi előírások szerint például nem szabadna a WC-használatért pénzt kérni, és az is szabályellenes, ha ráírják az étlapra: az árak nem tartalmazzák a szervizdíjat.

“Nehezen lehet boldogulni, elég pincért tartani, annyi a teher” – mondta a Magyar Hírlapnak az egyik, 300 ezer forintra büntetett cukrászda vezetője. A belvárosi kávézóban a fogyasztóvédelmi ellenőrzésig szervizdíjat számítottak fel – kizárólag a külföldieknek. Az étlapon magyarul ez nem szerepelt, csak négy idegen nyelven. A turistákra specializálódott üzlet az üzletvezető szerint azért járt el így, mert a külföldiek ritkán adnak borravalót.

A fogyasztóvédelem a nyárra készülve ellenőrizte a turisták által kedvelt helyeket. A 111 üzlet csaknem felében tapasztaltak szabálytalanságot. Ugyanakkor a túlszámlázások száma folyamatosan csökken. Öt-hat éve még 18-22 esetet lepleztek le, ma 2-3 esettel találkoznak egy vizsgálat során.