A számítógépes adatokat átfésülő és azokban terrorista tevékenység nyomait kutató vitatott védelmi minisztériumi program tartalmazni fog beépített adatvédelmi biztosítékokat, jelentette be kedden a Pentagon.

A Total Information Awareness (TIA) program már csak a címben lévő “totális” szó miatt is aggodalmat keltett jogvédő körökben, ezért a Pentagon átkeresztelte Terrorist Information Awareness-re. A 2001. szeptember 11-i fekete napot követően megfogalmazott koncepció szerint a rendszer az utazási nyilvántartásokban, a hitelkártya ügyletek nyilvántartásában, valamint egyéb nyilvános és magán adatbázisban kutakodik majd, hogy elejét vegye a terrorcselekményeknek a gyanús cselekvési minták kiszűrésével. A program azonnal tiltakozásra késztette az adatvédőket, sőt pártállástól függetlenül sok képviselőt is, akik szerint az állam így korlátozás nélkül meg tudja figyelni az amerikai állampolgárokat, ezért télen meg is szavazta a programra elkülönített 54 millió dollár folyósításának befagyasztását.

A Fejlett Védelmi Kutatások Intézete (DARPA) kutatói mesterséges adatokkal és külföldi hírszerzési adatokkal tesztelték a rendszert, amely ma már állítólag nem teszi lehetővé, hogy a vizsgálódó találomra kutakodjon a személyes adatok között. Egyrészt nyoma marad, hogy ki használta a rendszert, és mire, másrészt a beépített hozzáférés vezérlők korlátozzák, mely adatokat láthat a vizsgáló, és végül szűrők fedik el az egyének neveit, hacsak a vizsgáló nem rendelkezik névre szóló bírósági engedéllyel.

Sok aktivista a kedden benyújtott jelentés után sem lett nyugodtabb. Ron Wyden demokrata képviselő szerint a jelentés azt mutatja, hogy a Kongresszus kénytelen szemet hunyni a program felett, hiszen az érvényes adatvédelmi rendelkezések nem számoltak azzal, hogy az államot valaha is érdekelni fogják a kereskedelmi magánadatbázisok. “A legtöbb ember nem is tudja, hogy a törvények, amelyek a fogyasztói adatok védelmét garantálják, nem vonatkoznak ugyanezekre az adatokra, ha az állam kezébe kerülnek, vagyis lényegében minden információgyűjtésre ráhúzható, hogy »törvényesen gyűjtött információ«”, fogalmazott a képviselő. Marc Rotenberg adatvédelmi szakértő szerint “a program mögött az a vélekedés áll, hogy egy központosított megfigyelő rendszert polgárbaráttá, privát szférát tiszteletben tartóvá lehet tenni, holott szerintem ezt a premisszát eleve kizárja az amerikai alkotmány”.