Az önfoglalkoztatói jogviszony bevezetésével az eddigi kényszervállalkozók sem járnak jól, mert várhatóan kevesebb lesz a bérük. A munkaadók ugyanis, ha nekik kell megfizetni a tb-t, annak költségeit biztosan áthárítják a dolgozókra. A munkaadói képviseletek sérelmezik, hogy eddig semmilyen írásos anyagot nem kaptak a minisztériumtól.

A munkaügyi minisztérium – mint arról az RTL Klub híradója beszámolt – már jövőre bevezetné az önfoglalkoztatói státuszt. Ennek lényege, hogy azok után, akik eddig vállalkozói szerződéssel dolgoztak, a vállalatnak kellene befizetni a társadalombiztosítási járulékot, amit eddig a kényszervállalkozó fizetett. A tárca szerint a munkavállalók így jobban járnának, mert továbbra is vállalkozóként adózhatnak, ami kedvezőbb, mint, ha alkalmazottként adóznának. A munkaadók ugyanakkor azt mondják: nem tudnak, és nem is akarnak többletköltséget vállalni, így azt a vállalkozóra terhelik rá.

“Biztos, hogy ezt nem tudják felvállalni. Tehát ezt csak úgy lehet, hogy a munkáltató és az önfoglalkoztató között egy költségmegosztásnak kell lennie, és valószínűleg a munkavállalónak ezzel csökkenni fog a bére” – mondta Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

Az önfoglalkoztató jogviszony kapcsán még sok a kérdés. Egyedül a cél biztos: a munkaadók ne bújjanak ki a járulékfizetés alól azzal, hogy vállalkozásba kényszerítik a munkavállalót. Ami azt is jelenti: több tb-bevételt remél az állam. A munkaadók mindenesetre sérelmezik, hogy eddig senki nem egyeztetett velük.