Bár négy éve törvény tiltja, a mai napig bevett szokás, hogy temetkezési vállalkozók a kórházakban ajánlják fel szolgáltatásaikat. A Belügyminisztérium ezért várhatóan még az idén szigorítja az idevágó szabályozást.

Az országban működő 500 temetkezési vállalkozó évente 10-15 milliárdos bevételhez jut hozzá. Becslések szerint egy vállalkozásnak évente legalább 100 temetkezést kell lebonyolítania ahhoz, hogy nyereséges legyen. 1999-től, a temetkezési törvény életbe lépése óta tilos a kórházak területén temetkezési szolgáltatás reklámozása.
“Lehetővé vált a 90-es évek elején, hogy magán temetkezési szolgáltatások jöjjenek létre. Ezek nyilván piaci harcba kerültek az államival. Nemkívánatos megjelenésük előfordult a kórház működésében, ami nyilván a kórház működésébe, pontosan etikai és kegyeleti okok miatt nem illeszkedett” – mondta Séra Gyula, a nyíregyházi Jósa András Kórház főigazgatója.

Az RTL Klub Híradó információ szerint gyakori eljárás, hogy a vállalkozó egy korábbi alkalmazottját ülteti be a kórház felvételi irodájába, így első kézből értesül a halálozásokról. Előfordult, hogy kórboncnokot tettek érdekeltté – néhány ezer forinttal -, hogy halál esetén azonnal értesítse a vállalkozót. Az ipartestület szigorúbb ellenőrzést sürget: “El kellene jutni odáig, hogy a temetkezési szolgáltatást be kellene záratni, ha van bizonyíték vagy nyomatékos indok. Én erről még nem hallottam” – nyilatkozta Simóka Kálmánné, az Országos Temetkezési Ipartestület elnöke. A temetkezési szolgáltatásokat szabályozó kormányrendeletet várhatóan még az idén megszigorítja a Belügyminisztérium.