Néhány sajtóhírrel szemben az Igazságügyi Minisztériumnak nem feladata, hogy vizsgálatot folytasson le egy konkrét közbeszerzési ügyben, viszont kötelessége, hogy a megkeresést továbbítsa. Ezt meg is tette – áll abban a közleményben, amelyet a tárca szombaton juttatott el az MTI-hez.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy ezt követően a Közbeszerzési Döntőbizottság feladata az ügy hivatalból történő kivizsgálása.

A tárca Répássy Róbert fideszes képviselő írásbeli megkeresése alapján járt el, amelyben a képviselő jogorvoslati eljárás kezdeményezésére szólította fel az Igazságügyi Minisztériumot a Miniszterelnöki Hivatal által lefolytatott fordítói közbeszerzési eljárás ügyében.

A közlemény szerint a minisztérium válaszában felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy az ügy szereplőinek lehetősége lett volna jogorvoslati eljárásra, azonban ezzel nem éltek.

– Az Igazságügyi Minisztérium ezzel az ügyet lezártnak tekinti – áll a közleményben.

Mint arról korábban az MTI is hírt adott, a fideszes politikus azt kifogásolta, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) fordítói pályázatában a pályázást egy bizonyos fordítói egyesületi tagsághoz kötötte.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a pályázat – amelyen szavai szerint a miniszterelnök tolmácsa százmillió forintos megbízást kapott – ügyében a Fidesz kezdeményezésre az igazságügyi miniszter a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult. A döntőbizottság a frakcióvezető tájékoztatása szerint megállapította, hogy olyan feltételek jelentek meg a pályázatban, amelyek túlmutatnak a közbeszerzési törvényben szereplő alkalmassági feltételeken és amelyek beleütköznek a közbeszerzési eljárás alapelveibe.

Répássy Róbert parlamenti azonnali kérdésére reagálva korábban Kiss Péter kancelláriaminiszter azt mondta, hogy a feltételként szabott tagságot az ajánlat beadásáig kellett megszerezniük a pályázóknak, s erre mindegyik cégnek lehetősége volt.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a győztes cég ajánlata volt a legolcsóbb. Megjegyezte azt is, hogy Bereczky Tamás nem Medgyessy Péter tolmácsa, hanem kitűnő szakember, aki Antall József, Horn Gyula volt kormányfők és Torgyán József korábbi agrárminiszter mellett is dolgozott, s aki rendszeresen fordít Mádl Ferenc köztársasági elnöknek is.