Az új büntetőeljárási törvény július elsejétől bevezeti az óvadékot Magyarországon is. A pénzt azok ajánlhatják fel – letétként -, akiket egyébként letartóztatnának.

Az óvadék az előzetes letartóztatást helyettesítő megoldás. Bánáti János ügyvéd szerint az ajánlhatja fel, hogy a bíró által megszabott összeget letétbe helyezi, akit letartóztatnának vagy már le is tartóztattak. Feltételezhető, hogy aki pénzt áldoz a szabadságáért, nem szökik meg a nyomozó hatóság vagy az igazságszolgáltatás elől. A gyanúsított, a vádlott csak akkor kapja vissza az összeget, ha elmegy a kihallgatásra, a tárgyalásra és az eljárás sikeresen befejeződik. Csak az veszíti el az óvadékot, aki mégsem jelenik meg a hatóság előtt.

A letétbe helyezhető összeg kiszámításának módjáról még nincs konkrét elképzelés. A jogszabály szerint figyelembe veszik majd az eset körülményeit, s mindenekelőtt a gyanúsított, a vádlott anyagi helyzetét. A 72 órás őrizet nem váltható meg. Emiatt Bánáti szerint az óvadék felajánlására legkorábban akkor kerülhet sor, amikor a bíróság meghallgatja az őrizetben lévő gyanúsítottat, hogy az ügyész indítványára döntsön a letartóztatásáról. Leggyakrabban várhatóan a letartóztatásban lévők kívánnak majd szabadlábra kerülni óvadék ellenében. Az óvadék elfogadásáról, összegéről a nyomozási bíró határoz majd. Bármiként határozzák is meg az összegét, az óvadék végső soron a tehetősek kiváltsága lesz. Bánáti János vélekedése szerint elképzelhető, hogy arra szakosodott cégek hitelt nyújtsanak a rászorulóknak.