A munkaügyi felügyelők júniustól az eddigi bírság kétszeresét, akár hatmillió forintot is kiszabhatnak jogszabálysértő munkáltatókkal szemben.

Kössünk megbízási vagy vállalkozási szerződést, így mindenki jól jár! – hallják sokszor a leendő munkavállalók reménybeli munkahelyükön. A legtöbb esetben a munkáltató valóban jól jár: megtakarítja a személyi jövedelemadóval és a társadalombiztosítási járulékokkal kapcsolatos költségeket, nem kell felmondási védelemben részesítenie dolgozóját, rövidebb felmondási időt állapíthat meg, ráadásul végkielégítést sem kell fizetnie.

Első látásra persze a “vállalkozó” is jól jár, hiszen nem vonnak le semmit a megbízási díjából, adózása és járulékfizetése rá van bízva. Ezért a lehető legkevesebb költséggel, a minimálbér után fizetendő járulékokkal számol. Az idén már egyszerűsített vállalkozási adót is fizethet, így megszabadul adminisztrációs terhei jelentős részétől és költséget sem kell fondorlatos trükkökkel produkálnia.

A munkajogi szabályok nemrégiben elfogadott módosítása azonban szigorúbb fellépést ígér. A munkavállalók védelmében, a költségkímélés miatt vállalkozási jogviszony keretében “foglalkoztató” munkáltatók ellen. A munkaügyi felügyelők júniustól akár 6 millió forint bírságot is kiszabhatnak a jogsértő munkáltatókra.