Az Amerikai Egyesült Államok ismételt kérése ellenére az Európai Parlament nemhogy enyhítette volna, hanem éppen ellenkezőleg, tovább szigorította a genetikailag módosított élelmiszerek ellenőrzési rendszerét és piaci jelenlétük feltételeit.

A javaslat értelmében az unió területén nem léteznek majd egységes szabványok ezen a téren, ugyanakkor a tagországokat olyan, kötelező előírások alkalmazására kérik fel, amelyek nem sértik a belső piac szabályait, s követnek bizonyos alapelveket. (Az érintett termékeket címkével kell ellátni és bevezetik az úgynevezett tettenérhetőségi rendszert, amely szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel igyekszik elérni, hogy a fogyasztókat megfelelően tájékoztassák a termékek jellegéről.)

A környezetvédők kedvezően fogadták a parlamenti ajánlást. A Föld Barátai szervezet véleménye szerint a parlament álláspontja az európai fogyasztók túlnyomó többségének óhaját tükrözi. Amennyiben az Európai Parlament júliusi plenáris ülésén is jóváhagyják az előterjesztést, a módosított jogszabályról az Európai Tanács miniszterei döntenek, minősített többséggel.

Luxemburg, Hollandia, Nagy Britannia és Dánia korábban – különböző okok miatt – a hasonló jellegű javaslatok ellen szavaztak. Elemzők úgy vélik, a legújabb ajánlat a szigorúságot tekintve megfelel majd Luxemburgnak, ám Dániának kevésbé. Nagy Britannia és Hollandia pedig várhatóan csak szigorúbb, valóban korlátozó törvénykezést fogadna el. A Tanács hétfőn egyeztet az EU-bizottsággal az ügyben.