Az Európai Unió szerint 14 ezer hivatásos magyar határőrre van szükség, a költségvetés viszont 12 ezer főre sem elég. A szervezet felkészültségét ősszel ellenőrzik uniós hivatalnokok – írja a Népszabadság.

Még egy alkalommal ellenőrzi a határőrség felkészülését a brüsszeli bürokrácia az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt. Erre ősszel számítanak – mondta a Népszabadságnak Béndek József vezérőrnagy, a határőrség országos parancsnoka. Ha az újabb ellenőrzés is mindent rendben talál, teljesül a belépés egyik fontos feltétele. Az uniós tagsággal együtt változik majd a design is. Jövő májustól új határőrjelvényt vezetnek be, a járműveket pedig jellegzetes zöld színre festik, rajta fehér felirattal.

A lap szerint érzékeny kérdés azonban a határőrség létszáma. Az uniós szakértők szerint 14 ezer hivatásosra volna szükség (amit a parlament is elfogadott), ám a testület jelenleg csupán 11600 főből áll, közülük 1800 közalkalmazott. A költségvetési létszám ellenben alig haladja meg a 12 ezret, a bérekre így is a működési pénzekből kell átcsoportosítani körülbelül kétmilliárd forintot. A határőrség létszáma 2007-től, Románia várható csatlakozásától feltehetően csökkenhet, mivel így a nem uniós határok is rövidebbek lesznek.

A létszámhiány enyhítésére azt tervezik, hogy kiképeznek négyszáz formaruhás közalkalmazottat, akik a hivatásosok helyett ülnek majd az átkelőkön a fülkékbe. Az útlevelek gépi ellenőrzéséhez és az adatok rögzítéséhez ugyanis nem kell feltétlenül hivatásos határőr.

A tábornok szerint újabb terepjárókat, mikrobuszokat és csapatszállító járműveket helyeznek üzembe. Értékesítenek száz, keveset futott Lada Nivát is, a bevételből pedig húsz, számítógéppel is felszerelt korszerű járművet vásárolnak. A zöldhatárok ellenőrzésére további hőérzékelő kamerákat szereznek be, és hamarosan már 27 speciális járművel dolgoznak, továbbá néhány határátkelő közelében stabil hőkamerákat is felszerelnek – írja a Népszabadság.