Nyilvános azoknak a boltoknak a listája, amelyek árulják a Sulinet Expressz programban meghirdetett adókedvezményes számítógépeket, ám a weboldal és az információs telefonvonal is elérhetetlen a túlterheltség miatt.

Az informatikai eszközöket lízingelő, vásárló és bérlő tanárok, diákok vagy szüleik legfeljebb három éven keresztül évente hatvanezer forintot írhatnak le a személyi jövedelemadójukból. A gépeket júniustól lehet megvásárolni a kijelölt boltokban.

A tavaly meghirdetett Sulinet Expressz program többszörös csúszás után májusban indult volna, a legújabb hírek szerint csak júniustól lehet megvásárolni az adókedvezményes gépeket. Noha a boltlista már felkerült a Sulinet weboldalára, információink szerint több nyertes pályázóval még nem kötött szerződést a minisztérium.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében minden pedagógus, hallgató, illetve minden olyan szülő, akiknek nappali képzésben részesül a gyermeke, adókedvezményt vehet igénybe számítógép vásárlása, bérlése vagy lízingelése esetén.

Ha valaki egy összegben vásárol számítógépet, akkor csak egy alkalommal írhatja le a hatvanezer forintot, és nem az adóalapból, hanem a személyi jövedelemadóból. Ezzel szemben lízingelésnél vagy bérlésnél minden évben igénybe lehet venni a kedvezményt, amennyiben a felszerelések ára nem egyszerre, hanem részletekben, több adóévben kerül kifizetésre.