Az Európai Parlament 24 aktív megfigyelője rendszeresen beszámol az Országgyűlésnek is

Az Országgyűlésnek az Európai Parlamentbe delegált 24 aktív megfigyelő tagja megalakította Brüsszelben a magyar nemzeti küldöttséget.

A négy parlamenti pártot képviselő, az EP-ben három külön frakcióhoz csatlakozott magyar képviselők sajtótájékoztatójukon elmondták: informális csoportjuk rendszeres megbeszéléseket tart, és ezen egyeztetik a nemzeti érdekek unióbeli képviseletére irányuló együttműködésüket. Odahaza pedig 2-3 havonta beszámolnak az Országgyűlésnek brüsszeli és strasbourgi tevékenységükről.

Tabajdi Csaba (MSZP) és Szájer József (Fidesz) elmondta, hogy közös meggyőződésük szerint szükség van az EP-ben egy magyar lobbira. Amikor a hónap elején megkezdték aktív megfigyelő munkájukat az EP-ben, nyomban magyar szempontból is életbevágóan fontos ügyek tárgyalásába csöppentek. Tabajdi rámutatott, hogy az unióhoz fűződő nemzeti érdekek jellemző példái, miként készül kialakítani az EU a következő, 2007-től 2013-ig tartó költségvetési időszak arányait, a közös mezőgazdasági politika reformját, a regionális fejlesztési alap működését. Szájer hozzátette, hogy a nemzeti küldöttség háromhetenként tervezi egyeztetni a szakbizottságokban való fellépéseinek magyar érdekű elemeit. Erre meg akarják hívni a szomszédos országok – Ausztria, Szlovákia – magyar EP képviselőit is.

Ékes József (MDF) elmondta, hogy a szocialista és az Európai Néppárthoz (EPP) csatlakozott Fidesz- és MDF- képviselők ott vannak minden szakbizottságban, és egyeztetik fellépéseiket. A környezetvédelmi bizottságban például a tíz most csatlakozó tagország, köztük Magyarország számára kezdeményezték a csomagolóanyagok hulladékfeldolgozásának megoldására adott átmeneti mentesség négy évvel való meghosszabbítását. Eörsi Mátyás (SZDSZ) közölte, hogy Szent-Iványi István bekerült az EP liberális frakciójának vezetőségébe.

A magyar megfigyelők hangoztatták, hogy az Európai Parlamentben a képviselők egyszerre képviselnek nemzeti és pártérdekeket; az Országgyűlés csoportja sem arra szövetkezett, hogy mindenben mindig azonos álláspontra fog helyezkedni. A tájékoztatón elhangzott, hogy az EU a csatlakozó országok nyolc atomerőművét kezeli erős biztonsági fenntartásokkal, amelyeknek rövid időn belüli bezárását sürgeti: négy Bulgáriában, 2-2 Litvániában és Szlovákiában van. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség most vizsgálódik Pakson, és egyelőre semmi sem mutat arra, hogy jelentése rontana az erőmű kilátásain.