A Habeas Corpus Munkacsoport (HCM) ismét levelet írt Polt Péternek, a közhasznú jogvédő szervezet azt javasolja a legfőbb ügyésznek, hogy utasítsa a Somogy Megyei Főügyészséget a nevelőapját megölő S. Kitti ellen emelt vád elejtésére.

A szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a megyei főügyészség március 17-én emberöléssel vádolta meg a 14 éves kislányt. S Kitti vallomása szerint 2002. augusztus 31-én álmában lőtte le nevelőapját, miután a férfi éveken keresztül fizikailag és szexuálisan bántalmazta őt és anyját.

A HCM tájékoztatása szerint áprilisi, hasonló tartalmú javaslatukra válaszul a Legfőbb Ügyészség közölte: a vád ejtésére az ügyészségnek törvényes lehetősége nincs.

A HCM álláspontja szerint az ügyben a vádlottak – S. Kitti és bűnpártolással vádolt édesanyja – valójában családon belüli erőszak áldozatai, akik jogos védelmi helyzetben követték el tettüket.

A szervezet közleménye szerint újabb, Polt Péternek küldött levelükben “bőséges elméleti indoklással” fejtették ki, miért látják úgy, hogy az esetre vonatkoztatható a jogos védelemről szóló rendelkezés.

A HCM úgy látja: a családon belüli erőszak ellen ma Magyarországon nincs komoly, intézményes szintű védelem.

Véleményük szerint a nyomozó hatóságok általában nem folytatnak alapos tényfeltáró munkát a gyermekkorú lányok elleni szexuális bűncselekmények esetében, ezért a lány a hatóságok fellépésében nem reménykedhetett, jogai védelme érdekében tette elkerülhetetlen volt.