Hetente legfeljebb 60 órát dolgozhat majd minden egészségügyi dolgozó, a pihenéshez való joga azonban egyben kötelezettség is lesz, két szolgálat között legalább nyolc órának kell eltelnie – mondta Csehák Judit.

A heti 40 órán túl nyolc óra elrendelhető és 12 óra önként vállalható munkát végezhetnek, ez utóbbiért 150 százalékos ügyeleti díj jár, ráadásul ezt a nyugdíjnál beszámítják a szolgálati időbe is. Mint a szaktárca vezetője mondta: így “aki végig ügyeli az életét”, 40 év munkával 50 év szolgálati időt teljesít. A másfélszeres juttatás 3-3, 5 százalékos jövedelem-emelkedést hozhat, ez éves szinten 15 milliárd forintot jelent a költségvetésben.

A tervezet bevezeti az önkéntes segítő intézményét és a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó meghatározást, rendezi az alárendeltségi viszonyokat, vagyis hogy kinek van utasítási joga, és szól az egészségügyi alkalmasság kérdéséről.

Az ellenzék szerint az előterjesztés szakmailag kidolgozatlan, ellentétes a Munka törvénykönyvével és alkotmányos aggályokat is felvet.