Az Európai Unió 630 magyar állampolgár részére teszi lehetővé, hogy a közösség intézményeiben köztisztviselőként dolgozhassanak 2004. május 1-jétől – közölte a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Tóth Zoltán ismertetése szerint a június 24-i határidővel kiírt pályázatra – három kategóriában – azoknak az egyetemi végzettségűeknek a jelentkezését várják, akik legalább egy, az unióban használatos munkanyelvet felsőfokon ismernek.

Közlése szerint ugyanakkor nem tartozik a többfordulós pályázat feltételei közé a köztisztviselői státus.

Elmondta, az EU által a tíz csatlakozó ország számára létrehozandó 5000 új álláslehetőségből Magyarországnak 245 kezdő köztisztviselői, 250 főasszisztensi és 135 fordítói álláshely jut.

Tájékoztatása szerint az EU jelenleg 25 ezer alkalmazottat foglalkoztat, döntő többségük Brüsszelben dolgozik az unió bizottságánál, főigazgatóságainál, az Európai Parlamentben, illetve az Európai Tanács hivatali apparátusában.

Elmondta, az EU nem nemzeti kiváltság alapján döntött az egyes országokból pályázható álláshelyek számáról, hanem a lakosságszám, az unió bizottságában betöltött szavazati súly és az Európai Parlamentbe delegálható képviselők számának figyelembevételével.

Tóth Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az álláshelyet elnyerők nem Magyarország képviselői lesznek az EU-ban, hanem az EU bizottságának lesznek az alkalmazottjai.

Jelezte: a most kiírt pályázat az A/8-as, úgynevezett érdemi ügyintézői kategóriára vonatkozik, de Magyarország szeretné elérni, hogy állampolgárainak az unió a többi kategóriában is biztosítson álláshelyet.

Az államtitkár közölte: a pályázat részleteiről az érdeklődők a többi közt a BM http://www.b-m.hu világhálós honlapján tájékozódhatnak.

Újságírói kérdésre közölte: ismeretei szerint egy kezdő A/8-as besorolású uniós köztisztviselő havi keresete 4000 euró körül lehet.

Sivák József, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára arról beszélt: a pályázatot az EU hirdeti meg, és uniós tisztségviselők végzik majd el a felvételi interjúkat is.

Hozzátette: az EU az álláshelyek biztosításánál figyelembe veszi a kormányok elvárásait azzal kapcsolatban, hogy az adott országnak mely szakterületekhez fűződik érdeke.