Az érintett intézmények vezetői szerint nem tartalmazott állam- szolgálati, valamint banktitkot a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) által lemásolt adatállomány, amelyet a pénzügyminiszter kérésére készítettek, s küldtek meg az érintett intézmények vezetői a múlt évben.

Király Péter, a MÁK vezérigazgatója és Sibinger Márta, a felügyelet elnöke ezt erősítette meg az adatmásolási ügyet vizsgáló parlamenti bizottság keddi ülésén. – Minden jogszabályt betartva másolták le az adatállományokat a Magyar Államkincstárnál és küldték meg a pénzügyminiszternek – mondta Király Péter. Hozzáfűzte: a személyes adatokat, amelyeket a kincstár értékpapír-értékesítési tevékenységével kapcsolatban őriznek, nem küldték meg a miniszternek, betartva a törvényi rendelkezéseket. Kitért arra, hogy a kincstárnál összesen 61 különböző informatikai rendszert működtetnek, amelyek szinte teljes egészében nyilvánosak és ezekről rendszeres tájékoztatást is adnak a pénzügyminiszter mellett például az Állami Számvevőszéknek. Néhány költségvetési intézmény esetében a nemzetbiztonsági szolgálatokkal kell együttműködni az információadásban, ez azonban ebben az esetben nem történt meg.

Király Péter elmondta: az adatállomány nagy részét olyan adathordozón küldték meg a pénzügyminiszternek, amelyet csak saját rendszerükben lehet olvasni. Az állampapírokkal kapcsolatban azonban szinte bármilyen rendszerben olvasható formátumot használtak, mivel itt külön eljárásban kivették a személyes adatokat, és csak adathalmazokat küldtek át. A vezérigazgató szavaiból az is kiderült, hogy a MÁK adatbázisát úgy kezelik, hogy az 1996-os megalakulás óta bármelyik nap, vagy időszak adatállományát bármikor vissza tudják keresni. Emellett Király Péter azt hangsúlyozta, hogy biztonsági rendszerük mellett szinte kizárt, hogy nyom nélkül lehessen módosítani adatokon. Sibinger Márta, az SZF elnöke közölte: a felügyeletnél csak a kaszinók tulajdonosi köre olyan adat, amely a szerencsejátékot szervező cégekről nem kérdezhető le a cégadatbázisból. Mivel azonban országosan csak hat kaszinó működik, ezért ezeket az adatokat külön nem vették ki az adatbázisból, ráadásul ezt a pénzügyminiszternek joga van megismerni. Emellett az SZF is olyan adathordozón küldte meg adatbázisát, amely csak saját rendszerében olvasható.

Az elnök elmondta: a szerencsejátékban nagyobb nyereményhez jutó magánszemélyek adataival nem rendelkezik a felügyelet. Mindkét vezető hangsúlyozta, hogy a pénzügyminisztertől a lepecsételt adatbázisok sértetlenül és felbontatlanul kerültek vissza megsemmisítésre. Szintén elmondták mindketten, hogy mindkét intézménynél napi rendszerességgel történi adatmentés, sőt a MÁK-nál hetente, míg a felügyeletnél kétszer havonta plusz mentést is alkalmaznak. Különbség viszont, hogy a MÁK-nál minden időszak adata visszakereshető, míg a felügyelet fél év után törli adatbázisát. A meghallgatások után zárt ülésen próbáltak meg a képviselők egyezségre jutni, hogy bekérjék annak a kormányülésnek a hanganyagát, amelyen az adatmásolásról döntöttek. Az MTI-nek Wiener György a bizottság szocialista alelnöke ezzel kapcsolatban annyit mondott: nem változott álláspontjuk, miszerint a kormányülésen felvett hanganyag államtitok.