A hallgatói érdekképviseletek véleményezhetik a felsőoktatási törvény átfogó módosításának előkészítő anyagait; erről a szervezetek vezetői a kormányfőnél tartott csütörtöki találkozón állapodtak meg az oktatási és az ifjúsági miniszterrel.

Az MTI információi szerint az átfogó törvénymódosítással kapcsolatos anyagok néhány héten belül elkészülnek. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK), a Doktoranduszok Országos Szövetségének, valamint a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének vezetői Medgyessy Péter miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenc ifjúsági és Magyar Bálint oktatási miniszterrel egyeztetettek a hallgatókat érintő aktuális kérdésekről a Parlamentben. Magyar Bálint a megbeszélés után újságíróknak elmondta: megállapodtak arról, a jövőben megpróbálják megteremteni azokat a feltételeket, hogy a felsőoktatási intézményekben a hallgatók nonprofit célú foglalkoztatása a különböző közterhektől mentesen valósulhasson meg.

A szaktárca vezetője ezek lehetséges formái között említette a belső könyvtári munkát, valamint a diákszolgáltatásokban való részvételt. A megbeszélésen, amelyet Magyar Bálint hasznosnak nevezett, szó volt a kollégiumépítésekről is. Az oktatási miniszter elmondta: áttekintették, hogy az új kollégiumok építése mellett hogyan lehetne a már meglévő 40 ezer férőhely minőségén javítani. Barthel-Rúzsa Zsolt, a HÖOK elnöke elmondta: üdvözli a megállapodásokat. Szavai szerint különösen örülnek annak, hogy az egyetemeken belüli hallgatói munkavállalás kapcsán külön szakértői csoport alakul a tárcánál. Kifejtette: “égetőnek tartják”, hogy az új felsőoktatási törvényről mindenféle anyagot megkaphassanak, véleményezhessenek annak érdekében, hogy már a koncepció előkészítésébe bekapcsolódhassanak.

A kollégiumépítések piaci alapra helyezését firtató kérdésre felvetette: ezt akkor tartják támogathatónak, ha a minisztérium úgy tud segítséget nyújtani, hogy a hallgatóknak ezek a típusú kollégiumok ne kerüljenek nagyon sokba. Magyar Bálint ezzel kapcsolatban elmondta: ma 120 ezernél is több diák tanul lakóhelyén kívül, és közülük mindössze 47 ezer hallgató jut kollégiumi szálláshoz. Az oktatási tárca álláspontja szerint a fizetőképes kereslet növelésével – a diákhitel, az ösztöndíjak, a lakhatási támogatás folyamatos emelésével – elérhető, hogy jelentős magántőkét vonjanak be a kollégiumfejlesztésekbe. Megjegyezte: a 10 ezer új kollégiumi férőhely kialakítása mintegy 30 milliárd forintba kerül, ezt a költségvetés nem tudja biztosítani.

A lakhatási támogatás emelésével ugyanakkor azokat is segítik, akiknek a jövőben sem jut kollégiumi hely, ez ugyanis azokra is érvényes, akik az albérleti piacon kénytelenek szállást keresni. A találkozó kapcsán Hornyák Tibor, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtóegyesület (MESE) elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a szervezet nem kapott meghívást a megbeszélésre. Úgy vélte: az elmúlt években a magyar felsőoktatás jelentős változásokon ment keresztül, így az új felsőoktatási törvényben már nemcsak olyan alapkérdésekről kell beszélni, mint az ösztöndíj és a kreditrendszer, hanem a hallgatóknak juttatott szolgáltatásokról is, amelyeknek megkerülhetetlen része az egyetemi, főiskolai sajtó.