Az Orbán Viktor kontra Lendvai Ildikó személyiségi jogi perben a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) első fokon elutasította a volt miniszterelnöknek a szocialista politikus ellen egy évvel ezelőtti sajtótájékoztatója nyomán benyújtott keresetét.

Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési frakciójának vezetője tavaly május 23-án a “Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről” címmel tartott sajtótájékoztatóján egyes tudósítások szerint szó volt többek között arról, hogy az előző kormány gátlástalanul és leplezetlenül mosta a közpénzt magánpénzzé, s az Orbán-kormány a közpénzt zsebpénzként kezelte. Lendvai Ildikó a személyiségi jogi perben korábban tanúként azt adta elő: azért tartott 2002. május 23-án sajtótájékoztatót, mert az Állami Számvevőszék előző napon nyilvánosságra hozott jelentése átláthatatlannak minősítette a közpénzek végső felhasználóhoz jutását. A szocialista politikus a perben hangsúlyozta, hogy soha nem korrupcióról, csak annak gyanújáról beszélt.

Az akkori híradások szerint Lendvai Ildikó azért bírálta az Orbán-kormányt, mert álláspontja szerint a választások elvesztése utáni hetekben mintegy 650 milliárd forintnyi közpénzt költöttek el gyanús módon. Orbán Viktor a perben a személyiségi jogi jogsértés megállapítását és nyilvános elégtétel adását kérte, mert álláspontja szerint személyét illető téves közmegítéléshez vezethetnek a Lendvai Ildikó sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozott valótlanságok. A PKKB csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletének szóbeli indoklásában többek között arra mutatott rá, hogy a politikai közbeszéd egy megnyilvánulásáról van szó, melynek határait az Alkotmánybíróság, illetve maguk a politikusok jelölték ki. Lendvai Ildikó kifogásolt véleménye ezeken a határokon belül maradt a bíróság szerint. Orbán Viktor jogi képviselője a határozathozatalt követően az MTI érdeklődésére annyit mondott: a fellebbezés kérdésében megbízója dönt majd.