Személyes érintettség miatt csütörtökön lemondott az Oktatási Minisztérium (OM) Nemzeti Szakképzési Intézetét (NSZI) felügyelő helyettes államtitkár; Sári Lajos lemondását Magyar Bálint miniszter elfogadta.

Magyar Bálint az ügyről újságírók előtt elmondta: csütörtök délután tájékoztatta a miniszterelnököt Sári Lajos lemondásáról. A szakminiszter közlése szerint a kormányfő tudomásul vette a helyettes államtitkár lemondását. Az oktatási miniszter csütörtök délután részt vett a hallgatói érdekképviseletek vezetőinek és a miniszterelnöknek a találkozóján. Magyar Bálint hozzátette: a miniszterelnök tudatta vele, hogy továbbra is a kormány tagjaként számít munkájára. Az OM közleménye szerint egy belső vizsgálat Sári Lajos esetében olyan belső – nem részletezett – érintettséget tárt fel, amely ugyan “nem jogszerűtlen, de nem felel meg egy magasabb erkölcsi normának”. Az OM szerint az NSZI és az Idea-Lab Kft. közötti – az informatikai információs terület fejlesztéséről szóló – megállapodás és az azt megelőző közbeszerzési eljárás belső vizsgálata jogszabálysértés tényét nem állapította meg.

  • Figyelembe véve azonban, hogy a sajtóban megjelent tények szerint aggályos az, hogy a pályázathoz nem kellett referenciát csatolni, illetőleg a pályázatra jelentkező nem jelölte meg, hogy a megbízás értékének több mint tíz százalékára alvállalkozókat kíván foglalkoztatni, ezért az oktatási miniszter a Közbeszerzési Tanácshoz fordult, hogy vizsgálja meg az adott szerződést – áll a közleményben. A tárca május 30-án, a sajtóhírekre reagálva arról adott tájékoztatást, hogy az NSZI március 3-án meghirdetett közbeszerzésére vonatkozó kiírás nyílt egyfordulós közbeszerzési eljárás volt, és a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben megjelent. Az említett pályázatot a minisztérium szakiskolai fejlesztési programja keretében az informatikai információs terület fejlesztésére írta ki. Sajtóinformációk szerint a győztes cégnek, az egyedül induló Idea-Lab Kft.-nek három évig egy negyven oldalas szakmagazint kell kiadnia CD-melléklettel évi tíz alkalommal, egy weblapot kell készítenie, valamint egy bevásárlóközpontban információs pontot kell létesítenie. A cég félmilliárd forintért vállalta el a megbízatást.

A sajtóhírek szerint cég február 4-én cserélt gazdát, a pályázat kiírása után három nappal módosította tevékenységi körét, ugyanis korábban telefonkártya-automaták kereskedelmével foglalkozott. Az OM közlése szerint az ügy teljes kivizsgálásáig a tárca közigazgatási államtitkára utasította az NSZI-t, hogy a szerződéssel kapcsolatban semmilyen kifizetés ne történjen. A tájékoztatás szerint az “ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében” a minisztérium a törvényes kötelezettségnél is jobban megszigorítja a közbeszerzéseket, így a jövőben minden közbeszerzési eljárásban kérni kell a pályázók referenciáját, míg a 40 millió forintnál nagyobb összegű eljárásoknál – még a háttérintézeteknek is – kérniük kell a tárca előzetes jóváhagyását. Sári Lajos 2002. július 1-jétől volt az OM szakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára. 1997-től a Művelődési és Közoktatási Minisztérium közoktatás-fejlesztési főosztályának volt a helyettes vezetője.