Az erőfölénnyel rendelkező telekommunikációs vállalatokkal szembeni erőteljesebb fellépésre készül az Európai Unió, miután az elmúlt időszakban egyértelművé vált, hogy a piaci liberalizáció önmagában nem volt elégséges a korábban monopolhelyzetben lévő cégek túlhatalmának letörésére és a valódi piaci verseny kialakítására.

Egy idén júliusban életbe lépő uniós szabályozás határozottabb fellépésre kötelezi a nemzeti versenyhatóságokat azokkal a vállalatokkal szemben, akik az elektronikus kommunikáció (ideértve a telefonálás) piacán erőfölénnyel rendelkeznek, és ezzel korlátozzák a versenyt – és így az árak csökkenését. Az új rendelkezés értelmében a nemzeti versenyhatóságoknak nem kell arra várniuk, hogy valaki bepanaszoljon egy vállalatot, kötelesek előzetesen fellépni.

A büntetés végső esetben még akár hatósági árszabályozás bevezetése is lehet – drasztikus lépés egy piacgazdaságban, ahol az árakat elvileg a kereslet-kínálat szabályai, az egymással versenyző piaci szereplők határozzák meg. Megfigyelők szerint az új, egységes uniós szabályozásnak az az egyik célja, hogy az elmúlt években nem száz százalékosan sikeres telekommunikációs liberalizációt teljesen megvalósítsák.

A cikk folytatása az index.hu portálon