Ahogyan az várható volt, a hatásvizsgálatok eredménye alapján Nagy-Britannia egyelőre nem áll készen arra, hogy csatlakozzon az eurózónához. Gordon Brown pénzügyminiszter hétfő délután a törvényhozásban ismertette az öt gazdasági teszt eredményét, amelynek értelmében jelenleg nem tanácsos bevezetni az eurót a font helyett.

Az úgynevezett öt gazdasági teszt felemás eredményt hozott: három esetében egyértelműen negatív következménnyel járna a pénzcsere, de megfelelő fejlődés után mindegyik kritikus pont terén változást hozhat a jövő.

Az általános konvergenciát vizsgálva, a külső gazdasági sokkhatásokkal szembeni rugalmasságban, továbbá a foglalkoztatás és a növekedés stabilitása terén minden kétséget kizáróan negatív hatást váltana ki az euró jelenlegi bevezetése. A befektetések terén kedvező fordulatot hozna a brit euró, s az európai pénzügyi világ központja, a londoni City is jól járna, ez azonban nem elegendő pozitív hatás ahhoz, hogy a brit vezetés kiírja a népszavazást a kérdés eldöntéséről.

Brown ugyanakkor “agyondicsérte” az eurót, adatokat sorolt, amelyek szerint a csatlakozás “igen hasznos lesz” a brit gazdaság számára. (A vizsgálatok például egyértelműen bizonyították, hogy a brit euró jelentősen növelné az ország exportját.)

Az öt gazdasági teszt eredményeiről, s azok politikai következményeiről Brown és Tony Blair miniszterelnök kedden tart sajtótájékoztatót, de a hétfői bejelentés politikai elemzők gyorsértékelése szerint azt jelenti, hogy a brit birodalom néhány éven belül biztosan nem áll át a közös európai pénz használatára.